Arabica

Az arabica cserje meredek hegyoldalakon érzi magát a legjobban, vulkáni talajra, kevés napfényre, rengetek esőre, és még több árnyékra van szüksége. A nagy magasságban termő babszemek más fajtához képest keményebbek, az ízük finomabb és aromásabb, így jobb, „erősebb” kávé főzhető belőle, azonban fontos tudni, hogy az arabica koffeintartalma közel harmada a robusta koffeintartalmának. Tehát a kávéfogyasztó erősebb íz, finomabb aroma és az intenzívebb illatanyagok miatt érzi úgy, hogy erősebb kávét fogyaszt, ha a jobb minőségű arabicát választja. Az arabicában lévő savtartalom is alacsonyabb, mint a robustában, ezért a gyomorproblémákkal küszködő emberek is nyugodtan fogyaszthatják. Ennek a kávénak az utóíze sokkal tovább megmarad. Talán a fentiekből egyértelműen következik, hogy a jobb kávészaküzletek csak jó minőségű arabica kávét árusítanak, a kávérajongók is ezt részesítik előnyben.

Robusta

A robusta fajtának a cserjéje rendkívül edzett, sok betegségnek ellenáll, bőtermő, jelentősen alacsonyabban, akár ezer méter alatt is termeszthető. Sokkal kevesebb esővel is beéri, mint a jobb fajták. Noha a robusta kávé jól keverhető a jobb minőségű arabicával, minősége messze elmarad attól, saját íze össze sem hasonlítható az arabicával. Éppen ezért a robusta többsége jelentősen olcsóbb, mint az arabica. Tehát minél olcsóbb egy kávékeverék, annál több robusta van benne. A kereskedelemben kapható kávék többsége is ilyen. A SEMIRAMIS üzlethálózatban ilyen nem kapható.