A kávé őshazája Közép-Afrika, Etiópia, Kaffa tartomány.

Innen terjedt el a törzsi háborúk során az Arab-félszigetre. Az arab monopóliumot a hollandok törték meg. Egy hajóskapitánynak sikerült egy féltveőrzött cserjét az Indonéz szigetvilágba Jávára csempészni. Később a gyarmatosító nemzetek botanikusai tovább terjesztették a kávét, (Szumátra, új-Guinea), végül Közép-Amerikában (Mexikó, Jamaica, Costa-Rica, Panama, Guatemala) és Dél-Amerikában (Kolumbia, Brazília, ahol a világ kávétermésének 1/4-e terem) is meghonosították.

Európában, Velencében nyílt az első kávézó 1624-ben, majd Anglia, Franciaország és Európa többi országában.

Magyarországra a törökök hozták be először, ekkor azonban még nem terjedt el. Ebből az időből ered a "fekete leves" kifejezés is. Később Olaszországból az olasz kávéivási kultúra alapján honosult meg. Az olaszok készítettek először krémkávét, amit a magyarok is szívesen fogyasztanak.

A századfordulón a szellemi és társasági élet központjai voltak a kávéházak, ekkor már több, mint 200 kávéház volt Budapesten.

A világ egyik legjobb és legdrágább kávéja a JAMAICA BLUE MOUNTAIN.