facebook

WEBSHOP

ÖRÖMMEL ÉRTESÍTJÜK KEDVES VÁSÁRLÓINKAT, HOGY ÚJBÓL INDULT WEBSHOPUNK!!!

 

www.semiramisshop.hu

 

TEKINTSÉK MEG KÍNÁLATUNKAT, EGYEDÜLÁLLÓ KÁVÉVÁLASZTÉKUNKAT!!!!


A kávé tárolásáról röviden

A kávé „élete” során a sok közül talán az egyik legkritikusabb mozzanat a pörkölt kávé otthoni tárolása. Magyarországon a boltban vásárolt kávék nagyrésze előre le van darálva, ami lássuk be, igencsak kényelmes számunkra, mivel nem sokunknak van otthon kávédarálója. Ám ez a kávé tárolása szempontjából egyáltalán nem előnyös. A kávé élvezeti értékét a pörköléskor kialakuló íz- és aromakomponensek adják, amelyeket minél tovább meg kell őriznünk. Ezen vegyületek legnagyobb ellensége az oxigén, mellyel érintkezve oxidáció megy végbe és a pörkölés során keletkezett komponensek eltűnnek vagy átalakulnak. Ez pedig idővel a kávé ízének változását eredményezi. Így lássuk be, a boltok polcain található javarészt egy kilogrammos kiszerelésű csomagok nem éppen kávébarátok. Emiatt, ha tehetjük, törekedjünk arra, hogy kisebb mennyiségeket vásároljunk gyakori időközönként, ahelyett, hogy nagyobb mennyiségeket őrizgetnénk otthon huzamosabb ideig.

Mit tesznek a gyártók azért, hogy a kávé megtartsa frissességét?

A nagykereskedésekben a kávék többsége ma már szeleppel ellátott aromazáró csomagolásban kerül forgalomba. A szelep segítségével a pörkölés után a szén-dioxid távozni tud a csomagolásból, az oxigén viszont nem jut be. Az újítás egyik előnye az is, hogy a csomagot megnyomva érezhetjük a kávé illatát.

Egy másik módszer, amit a kávégyártók előszeretettel alkalmaznak, a módosított légterű csomagolás. Az ilyen csomagolások esetében a csomagolásba valamilyen gáz vagy gázok elegyét fecskendezik be, hogy kiszorítsák a tasakból az oxigént és távol is tartsák azt a kávétól. Ezek a gázok kávé esetében általában nitrogén, szén-dioxid, argon vagy ezek keveréke.

A SemiramiS a külső papír és a belső műanyag borítás kombinációja mellett tette le a voksát, mivel a papír esztétikus és természetes külsőt biztosít, miközben a műanyag belső réteg megakadályozza, hogy a kávéban lévő olajok a csomagoláson átüssenek.

Mit tehetünk mi a kávé frissességének megőrzése érdekében?

A legfontosabb szabály, hogy védjük a kávét az oxigéntől. A darált kávé másik, tárolás szempontjából fontos tulajdonsága, hogy minden illatot felvesz, más néven abszorbeál. Ez nyilván a tárolás esetében sarkalatos pont, emiatt is fontos tehát, hogy légmentes dobozban tároljuk a kávénkat. Kivéve persze, ha füstölt sonka vagy bableves ízvilágú kávéra vágyunk.

És mi a helyzet a hűtőben tárolás előnyeivel, kérdezhetnénk. A válasz pedig az, hogy ez nem csak városi legenda. Kutatások alapján azt gondoljuk, hogy az alacsony hőmérséklet nem csak egyes élelmiszerek, de a kávé minőségének megőrzésében is szerepet vállal. De miért lehet hatásos? A hőmérséklet csökkenésével lassulnak bizonyos élettani vagy biokémiai folyamatok, ezzel pedig lassul az oxidáció, a molekulák átalakulása és a kávé illó komponenseinek távozása is.  Kétségkívül jó megoldás lehet a hűtőben tárolás, bár említést kell tennünk a lehetséges negatív hatásokról. A hűtő és a szoba közti jelentős hőmérséklet különbség hatására ugyanis sokk érheti a kávét, ami káros befolyással lehet annak minőségére. Épp ezért nem ajánlatos a mélyhűtőben tárolni kávénkat, mivel a közegek közötti hőmérsékletkülönbség drasztikusra nő, ezáltal még nagyobb kárt okozva a kávéban.

 

A fentieket mérlegelve, a SemiramiS Önnek és minden partnerének azt javasolja, hogy a fel nem használt kávét lezárt dobozban, hűtőben tárolja.


WEBÁRUHÁZ

KEDVES VÁSÁRLÓINK!

WEBÁRUHÁZUNK JELENLEG NEM ÜZEMEL, HAMAROSAN ÚJ FORMÁBAN ELÉRHETŐ LESZ.

ADDIG TELEFONON TUDJÁK LEADNI RENDELÉSÜKET.

 

TÜRELMÜKET KÖSZÖNJÜK!!

 

SEMIRAMIS KFT.

 

 


INDONÉZ KÁVÉK KÓSTOLÁSA AZ EUROCENTERBEN LÉVŐ SEMIRAMIS KÁVÉZÓBAN

indonesian_cafe_hun_email_1950


KÁVÉS BŐRRADÍR

Ismert és mindennapi dolog, hogy a kávét illetve az illatát érzékeljük az orrunkkal, az ízét a nyelvünkkel, hatását a gyomrunkkal, a látványát pedig a szemünkkel.

Mindezeket az ingereket összességében az idegrendszerünk kellemes  összbenyomásként rögzíti és folyamatosan vár az ismétlésre.


cappucchino_536_02Kevesen gondolnak arra, hogy a bőrünk milyen fontos szerepet tölt be az érzékelésben. Bőrünk, ha nem is azonosan elosztva, de tele van idegvégződésekkel. A külvilág ingereit – hideg, meleg, fájdalom, simogatás, stb. – közvetíti felénk. Az oxigén felvétele bőrlégzéssel szintén fontos funkció.

 

És most elérkeztünk a mondanivalónk lényegéhez, vagyis a kávé alkalmazásához a szép- és egészséges bőr érdekében. Új termékünk a kávés bőrradír.


pc190002_445


Hatása:

 - segíti a bőr anyagcseréjét, enyhíti a narancsbőr kialakulását,

- meggyorsítja a megújulási folyamatokat,

- elősegíti az új bőrsejtek képződését,

- segíti a krémek, vitaminok hatóanyagainak felszívódását

 

Nagyon sokszor észre sem vesszük, de a bőrünk felső hámrétege már elhalt. Ilyenkor a bőr színe fakóbb és egyenetlen. Ezen segít a kávés bőrradír. Rendszeresen használatával bőrünk friss,  ápolt és rugalmas lesz.

 

Használata:

 

A Semiramis kávés bőrradírt zuhanyozás közben kell a testre felvinni. Ezt lehet az ujjunkkal vagy mosdókesztyűvel.  A bőrradírozás egy mechanikus koptatás, ettől lesz sima a bőr. Ha kész a radírozás, csak langyos vízzel le kell mosni és kicsit várni, hogy dolgozzanak a hatóanyagok.

 


Karácsony

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNUNK !!!!karacsony_origi_1024


AKCIÓ !!!

25_ves_cimke_591_01

 

 

Születésnapi akció !!!!!

 

 

Tekintettel a 25 éves jubileumra, szeretnénk megosztani az örömünket és ezért minden kedves vásárlónk, aki

 

2016. november 25. és december 02.

 

között pörkölt kávét vásárol a Semiramis központjában (XI. ker. Budapest, Csóka u. 9. munkanapokon 7.00-12.30 között)

25%

 kedvezményt kap listaárainkból!!!!!!


SZÜLETÉSNAP !!!

boldogszuletesnapotkepeslapcsillagokkalleggombokkel_450_02

 
A kávé élvezete

25. éves a SEMIRAMIS Kft.

 

25 éve alakult meg a Semiramis Kft.

A minőségi kávékultúrát kívántuk népszerűsíteni a kávéfogyasztók között.

Az eltelt  negyedszázad alatt formálódott a kávéfogyasztó törzsközösségünk, valamint a  kávéinkat forgalmazók partnerhálózata.

Csak- és kizárólag magas minőségű nyerskávékat vásárolunk a termőhelyek, ültetvények figyelembevételével.

 

A jó kávé és annak élvezete, olyan mintha egy szép gyöngysort szemlélnénk. A gyöngyszemek a kávéital összetevői és a tökéletes gyöngysor csak szép, egyforma szemekből állhat. A szépen fűzött gyöngysor (visszatérve a kávéhoz) ültetvénytől a pörkölésen keresztül a csészében lévő italokig, teljes harmóniát nyújt.  Ezen munkálkodunk a Semiramis dolgozói, a partnerhálózat tulajdonosai, a baristák  remélve a kávéfogyasztók megelégedésére.


PAPUA ÚJ GUINEA

 

 

 

paradicsommads_752

 A papuák kávéznak?

 avagy kávés kirándulás az emberevők földjén

Különös és szerfölött érdekes utazáson vettünk részt 2014. május hó első felében. S.C.A.E. Szervezésében. Papua Új Guineaban (röviden P.N.G.) jártunk a helyi kávészövetség C.I.C vendégeként. Az európai delegációt 11-en képviseltük.

P.N.G-ről nagyon keveset tudunk.

Előzetesként arról értesültünk, hogy nagy a bűnözés, veszélyes ország. Malária, AIDS és sok más emberekre ártalmas dolog leselkedik ránk. Azt is kevesen tudják, hogy a világ második legnagyobb szigete és itt van a világ második legnagyobb,  szinte érintetlen őserdeje az Amazonas után.

Vasút nincs, az utak alig járhatóak és még sok olyan falu van, ahol az emberek teljesen elzártan élnek, szinte kőkorszaki viszonyok között.

A körülbelül Magyarország területénél 4,5-szer nagyon P.N.G-ben 5-6 millió ember él. Csak körülbelül tudják, mert az anyakönyvezés hiányos.

A népesség fele a kávéból él.

A helyi emberek képzettségtől és nemtől függetlenül „bitunán”-t rágnak, ami egy helyi tradicionális drog és vérvörös színű köpködéssel kísérik.

rgcsls_752

A kis falvakban valamilyen vallási felekezethez tartozó misszió jelenti a kulturális központot. Itt iskola, templom és elsősegélyhez is van.

A falvakban szinte csak régi, fából, gyékényből és valamilyen sásszerű anyagból épített kunyhók vannak.

Mivel üzletek csak elvétve találhatóak, az emberek főleg gyümölcsökön-, illetve édesburgonyán élnek.

kunyh_752

gymlcsk_752

Kávéültetvények P.N.G. hegyes vidékén találhatóak leginkább tengerszint felett 1.500-2.500 m-ig. A művelt ültetvények főleg törzsi tulajdonban vannak és a faluközösség műveli.

Találkoztunk magántulajdonú kávéfarmmal is, és ezek rendre fehér emberek birtokában vannak. A „fehér” emberek azért szeretik P.N.G-t, mert kevés a szabály, szinte mindent lehet csinálni, sokan nagy üzleti lehetőséget látnak.

Mindenki beszél angolul, vagy beszéli az ázsiában elterjedt pidgin angolt.

Európai mércével mért ültetvénykultúrát keveset láttunk.

A kávécserjék általában nincsenek sorirányba ültetve és úgy tűnt, hogy hagyományos növényvédelmet és talajművelést sem folytatnak. Az egyetlen fitotechnikai beavatkozást az jelenti, hogy 7-8 éves korában amikor a kávécserék elérik a 3 m-es magasságot, akkor a földtől kb. 0,4-0,5 m-re visszavágják és újra indul a folyamat elölről.

Új ültetvények telepítését saját faiskolából oldják meg, ahol magvetés útján állítják elő- és nevelik a csemetéket.

palnta_752

Szüret  utáni feldolgozás, tekintettel a bővizű csermelyekre és patakokra, vizes eljárással történik. A korszerűbb feldolgozókban brazil gépeket lehetett látni.

Mivel munkaerővel bőségesen rendelkeznek, ezért a gépi feldolgozást a kézi munkaerő egészíti ki.

kzi_vlogats_752

Több kávéital teszten vettünk részt, ahol kifejezetten finom, a magaslaton termett kávékra jellemző savakkal és aromával találkoztunk. Rögtön elhatároztuk, hogy a Semiramis kávékínálatát kiegészítjük újabb P.N.G.  kávétípusokkal.

kstols_png._752

Több faluban találkoztunk a hagyományos törzsi öltözettel. Ezeket a sokszor félelmetes külsőt eredményező viseleteket harci alkalmakkor hordták,  leginkább a szomszéd falu lakóinak megfélemlítésére. Az esetleges győzelem után a nőket elrabolták és a férfiakat megették. Boldog idők, de napjainkban a fehérjeszükségletet már nem tradicionális módon pótolják.

maszkosok_752

szines_ltzet_752

A címbeli kérdésre pedig a válasz egyértelmű, hiszen elég egy pillantást vetni az alábbi képre.

kvz_papua_752

 

 


Czeczon István Kávészünet az elmének

 

a3_plakt_1241

 

 

 

 

A könyv, mely már megjelenése előtt emberek életét változtatta meg. Akik betekintést nyerhettek a készülő anyagba, és tartalmával komolyan foglalkozni kezdtek, mára már nem ugyanazok az emberek, akik voltak.

A nagykőrösi születésű Czeczon István Kávészünet az elmének című könyve olyan gondolatok gyűjteménye, melyek tudattól tudatig hatnak és mély önvizsgálatra ösztönöznek. Sokszor elmével fel nem dolgozható, csak tiszta tudattal megtapasztalható üzenetek, telve együttérzéssel és szeretettel.

 (A könyv megvásárolható webáruházunkban!)


ÚJ KÁVÉK !!!

 

Két új kávéval bővítjük kínálatunkat:

 

Honduras Las Minas, Honey Quezapaya, Santa Barbara régióból származik 1350-1600 m magas Las Marias ültetvényről.

Piros catuai fajta, honey eljárással „UTZ”, „4 l and coffee practices” tanusítvánnyal, screen 16/18.

Nagyon kellemes intenzív karamell-őszibarack hosszú utóíze van.

Filter, eszpresszó, frenchpress készítésénél javasoljuk világos barna pörköléssel.

        honduras


 honduras.jpg1_02

El Salvador Santa Petrona Bourbon Rojo Lavado

El Salvador Santa Petrona ültetvényről származó kávé Santa Ana régióból. 1600-1700 m magason van az ültetvény. Red Bourbon fajta, mosott eljárással dolgozzák fel. Screen 16-18, Rainforest Alliance tanúsítvánnyal.

 

Mind eszpresszónak, frencpress és filteres kávénak kiváló.

Világos barna pörköléssel nagyon intenzív virág, karamell, kakaó és vanília aromával bír.

Nagyon kiegyensúlyozott érett gyümölcs, méz, vaj illata van.


                el_salvador1_02          el_salvador2_01


Nemzeti Dohánybolt

 

 181_280_01

Tisztelt leendő Partnerünk!

 

Új vállalkozásához szeretnénk ajánlani szolgáltatásunkat, termékeinket és eszközeinket.

 

Mivel a dohányzó emberek általában kávészeretőek is, ezért érdemes mérlegelni, hogy ha az Ön üzletének mérete-, fekvése és nem utolsó sorban forgalma lehetővé teszi, egy kávésarok kialakítását.

 

Képzett és tapasztalt munkatársaink segítenek a gép-, illetve a vevők igényeinek megfelelő kávé kiválasztásában.

 

Vállalkozásunk a Semiramis Kft. évtizedes tapasztalattal és több mint 35 féle kávé választékával rendelkezik.

 

Ajánlatunk szinte minden igény kielégítésére képes, a  napi 15-20 kávétól az akár 100-200 kávéital elkészítéséig.

 

Várjuk jelentkezését, minden igényre tudunk megoldást.

 

Elérhetőségünk: info@semiramiskave.hu

                       Tel.: 36 1 203 7640

                              36 1 205 3804

 


Vulkánok és kávéültetvények IV.

 

MAJÁK, INDIÁNOK, MESZTICEK, FEHÉREK

 

 

Guatemala lakossága 50%-a indián, 40%-a mesztic, 8%-a fehér és 2%-a fekete.

Az indiánok túlnyomó részre az őslakosok, a maják leszármazottai.

 

Maja civilizáció: bizonyos kutatások szerint a pleisztocén kor után közvetlenül már jelen volt a legjelentősebb ősi amerikai civilizáció. Az agyagművesség és kerámia készítés ie. 2300 körül elterjedt. A földművelés kezdetei ie. 2500-1500 közé tehetők. Már a korai kor végén termeltek kukoricát.

Ie. 800-tól a falvak között egyre szorosabbá vált az együttműködés olyannyira, hogy ie. 600-tól már városias települések is megjelentek a párás dzsungelben.

Ie. 450-ben kőből készült emelvényeket alakítottak és jellemzően a település nyugati szélén kis piramist építettek.

piramis_752

A hegyoldalakban művelhető teraszokat építettek és fejlett eszközhasználatuk volt. Jelentős ismeretekre tettek szert a matematikában, a csillagászatban és az iparművészetben, valamint a szobrászatban.

 maja_szobor_752

Ennek a fejlett kultúrának a spanyolok érkezése vetett véget, akik 1541-re az egész Yucatán félszigetet uralmuk alá hajtották, bár néhány csoport még két évszázadon át folytatta az ellenállást.

 

Maják leszármazottai, a mai őslakosság a régi indián nyelveket beszélik. A kereszténységet ősi maja indián szokásokkal vegyítik. Nagyon szigorúan tartják népszokásaikat és ünnepeiket, valamint rendkívül színes és változatos népviseletüket. Sokszínű ruházatuk csak az idegenek számára tűnik kaotikusnak és még véletlenül sem keverik más területről származók színhasználatával.

 

Európai szemmel az őslakosok alacsonyak, színes ruhákat viselnek és igen munkabíróak. Magas a népszaporulat, sok fiatal arccal lehet találkozni az utcákon. Minden fizikai munkát az indiánok végeznek.

Az ültetvények közelében kis kolóniákban élnek, nagyon szerény körülmények között.

 benszltt_lakhely2_752

 

 

 

benszltt_lakhely_752Külön kasztot alkotnak az indián és fehér emberek utódai, a meszticek vagy helyi szóhasználattal a „ladinos”-ok. Ők jelentik a középvezetői-, illetve vezetői réteget. Ők a kereskedők, a kisebb gazdaságok tulajdonosai és a hivatalnokok. Európaibb módon öltözködnek és jobbak az életkörülményeik.

 

A legfelsőbb elkülönült csoportot a fehérek jelentik

Ők alkotják a leggazdagabb, elit réteget. A nagy gazdaságok, kávéültetvények tulajdonosai. Az ország gazdaságának az irányítói.

Akikkel találkoztunk szinte kivétel nélkül spanyol vagy angol betelepülő nagyszülőktől vezették le a család történetét. Gyermekeik az USA-ban tanulnak, környezetük az elérhető luxust tükrözi.

luxus_752 

Alkalmunk volt meglátogatni egy nagyon korszerű és környezettudatos gazdaságot, melyet egy szimpatikus angol úr és lánya vezetett. A farm „Los Andos” egy vulkáni hegy oldalában volt és kávétermesztésen kívül eredőgazdálkodással, kaucsuk kinyeréssel, a kinin növényi alapanyag kéreg termesztésével foglalkoznak. A legújabb fejlesztésük egy saját vízi erőmű, amely a saját energia szükségleten kívül az állami hálózatra is dolgozik.

 kaukcsug_752

A kiváló adottságú terület hatalmas trópusi erdővel határos. Orchideákkal és különleges színes madarakkal az indiánok földje a maja kultúra bölcsője.

 

Guatemalában az indiánokat nem irtották ki sem a fehérek által behurcolt betegségek, sem a spanyolok fegyverei. Ősi hagyományaik és szokásaik sok helyütt mind máig alig változtak.

 szvn_752

 

VÉGE


RECEPT

 

KÁVÉSAJT

 

 

 

Hozzávalók:

 • 450 g cukor

 • 2 evőkanál kukoricaszirup

 • 150 ml víz

 • 30 g zselatinpor

 • 150 ml presszókávé

 • 2 tojásfehérje

 • porcukor

 • kukoricaliszt

 

Elkészítése:

 • A cukrot és a szirupot lassan oldjuk fel egy vastagfenekű nagy lábasba tett vízben. Forraljuk fel a vizet. Felforralás közben a zselatint oldjuk fel a kávéban.

   

 • Vegyük le a felfőzött szirupot a tűzről és alapos keverés közben adjuk hozzá a zselatinnal elkevert kávét.

   

 • A tojásfehérjét verjük éppen csak habosra és vékony sugárban öntsük hozzá a forró sziruphoz, közben állandóan kevergessük.

   

 • Adjuk néhány csepp vanília esszenciát hozzá és keverjük haberővel addig, amíg sűrű és kemény lesz.

   

 • Öntsük bele a keveréket egy zsírpapírral kibélelt kb. 25 cm tortaformába, vagy tepsibe.

   

 • Egy éjszakán át hagyjuk a keveréket fedetlenül, ha megkeményedett vágjuk négyzet alakú szeletekre.

   

 • Minden kockát forgassunk meg egy rész kukoricaliszt és két rész porcukor keverékében.

 

 

 

 

********

 


Vulkánok és kávéültetvények III.

 

Kávécseresznyék feldolgozása és áruvá készítése

 

Guatemalában a kávécserjék szüretelésének időpontja termesztő körzetenként változik. Valójában azonban december és március között betakarítják a teljes termést. A kávénövény termése a kávébogyó vagy szaknyelven kávécseresznye. Mérete akkora, mint egy cseresznye és a színe is élénk piros vagy citromsárga a bourbon fajtánál.

Nehezíti a szüretet, hogy a termés nem egyszerre érik és ezért ugyan arra a területre többször is vissza kell menni és a teljesen érett bogyókat leszedni.

kvcseresznye_752

A kávécseresznyék betakarítása nagyon fáradságos és kimerítő munka.

Előszeretettel alkalmaznak gyerekeket, mivel fürge a kezük, jó a szemük és kevesebbet kell fizetni. A szedők kisebb csoportokat alkotnak és a munkanap végeztével az átvevőhelyen mérleges után leadják a termést.

 mrlegels_752

Az átvevőhely vagy a körzet központjában vagy a farm központjában van. Sokszor a begyűjtött, frissen szedett kávécseresznyéket 1-2 napig kiterítve pihentetik, állítólag az ilyen kávészemekből aromásabb kávé készíthető.

Vagy rögtön, nagy medencékben mossák, áztatják, hogy a gyümőlcshús felpuhuljon. Majd gépek lehántják a gyümölcshúst és továbbra is vízzel utaztatva a ragadós, nyálkás kávészemek egyre tisztábbak lesznek több rácsozaton és zsilipen átjutva.

A héjukban lévő babszemeket átöblögetik, megszárítják majd hatalmas betonozott területeken szétterítik.

 terts_752

Ezután nagyon fontos munkafolyamat következik, a szárítás. Egy-két hétig folyamatosan forgatják, mozgatják a kávészemeket, hogy a nedvességtartalmuk elérje a 10-12%-ot. Vannak olyan üzemek, ahol hatalmas forgódobos szárítókba érik el a kedvező szárazságot. Nagyon kell figyelmi a szárítás folyamatát egyrészt, hogy ne penészedjenek meg a babszemek, mert akkor kellemetlen mellékíze lesz a kávénak.

Abban az esetben, ha túlszárítják a szemeket, akkor pedig törékenyek lesznek a babok és a következő munkafázisokban törmelékes lesz az áru és kevésbé piacképes.

 

A következő munkafázisok az esetek nagyobb részében speciális szakosodott üzemekben zajlanak. Ezek az üzemek jól gépiesítettek és nagy tárolókapacitással rendelkeznek.

 

Folyamatos mintavételezés és laboratóriumi ellenőrzés kíséri a kávé útját.

Első fázisban megszabadítják a babokat az un. pergame3n héjától, majd különböző rostákon áthaladva egy elektrooptikai géphez kerül. Ez a gép szín- és forma alapján nagy sebességgel szelektálja a kávébabfolyamot.

A nagy energiát igénylő munkafolyamatot, az „ezüsthártya” eltávolítását rizshántoló gépekkel végzik.

A végén zsákolás előtt még az esetleges hibás szemeket emberi erővel kiválasztják.

vlogats_752

 

Sajnos a kávé minőségére vonatkozóan nincsenek nemzetközi szabályok, vagyis a kávét mindig a termelő ország helyi jellegzetességeinek megfelelően válogatják.

Országonként legalább egy állandó, egységes vonatkozási pont létezik: minden országban standardizált rostálás határozza meg a babszem méretét, úgyhogy a vásárlónak nem a termelő szubjektív véleménye alapján kell dönteni mi számít nagynak, illetve kicsinek.

 

A kávéexportáló országok általában minisztériumot vagy ügynökséget működtetnek a kávéiparral kapcsolatos alapelvek kidolgozására, szabályozására.

Esetünkben Guatemalában az ANACAFE állami vállalat látja el ez a tisztet.

 

 

                           Folytatás következik...

 


Vulkánok és kávéültetvények II.

 

VULKÁNOK ÉS KÁVÜLTETVÉNYEK II.

 

KÁVÉÜLTETVÉNYEK – MŰVELÉSMÓDOK

 

 

Guatemala területének jelentős része kiválóan alkalmas a kávénövény termesztésére. A termőterület 200.000 ha, az ország déli részén a Csendes óceánhoz viszonylag közeli hegyes vidéken található.

A legjobb termőterületek a vulkanikus talajon vannak, melynek kiváló a tápanyag szolgáltató képessége, és a tengerszinttől számítva magasan helyezkednek el.

A legtöbb területeket a gazdálkodók az erdős területek lepusztításával szerezték.

 

Guatemala történelméből adódóan a földtulajdonlás rendkívüli különbségei gátolják a modernizációt. A kávét hatalmas haciendákon (családi uradalmakon) és néhány ezer findán, vagyis farmokon termesztik.

A legkisebb gazdálkodóval együtt kb. 90.000 kávétermesztőt tartanak nyilván -átlag birtokméret 2,2 ha – (ANACAFE 2013-as közlés).

 

 dsc_4147_752

 

Az ültetvények komoly hányadában nem tapasztaltunk az európai szemnek megszokott ültetvény rendet. Nincs kialakult sor- és tőtávolság. A növények olyan távolságra vannak egymástól, hogy a szedőmunkás még elférjen közöttük.

Természetesen miután hagyományos talajművelésről és növényvédelemről nem beszélhetünk, ezért az ilyen típusú ültetvényeknek van létjogosultságuk.

 

Találkoztunk olyan modern gazdasággal, ahol 3-4 m-es sortávolság és 1-1,5 m-es tőtávolság mellett (4000 tő/ha) gépi művelésre alkalmas ültetvényt gondoztak. A növények magassága 2-2,5 m.

 

 ltetvny_752

 

Mivel a fiatal kávénövények a fényre érzékenyek, ezért kiültetés után egyedileg árnyékolják a növényeket. Sokszor az ültetvényben kettős céllal fákat is telepítenek. Az elsődleges cél az árnyékolás, a másodlagos pedig, hogy célirányosan olyan árnyékoló fákat telepítsenek, amelyek speciális tulajdonságuk révén nitrogént szolgáltatnak a gyökérzetükön keresztül. Használt fafajok az Inga micheliana, a Grevillea robusta. E két fafaj 70%-a alkotja az árnyékolást.

Érdekesség, hogy ezeket az árnyékoló fákat metszik, hogy a kívánt árnyékhatást elérjék.

 

A metszési munkaműveletnél maradva, igen érdekes technológiát láttunk a kávécserjék metszésénél.

Az indián őslakos férfiaknál a machete általánosan használt mindennapi eszköz. Ezért az ültetvényben a metszőolló vagy kézi fűrész ismeretlen eszköz. Minden vágással kapcsolatos munkát a kardszerű machetével végeznek.

Kialakult gyakorlat, hogy a kávécserjének csak egy törzset hagynak, mivel így biztosítható, hogy a napfény biztosítsa a termőrügy differenciálódást.

 

 ltetvny2_752

 

 

 

Folytatás következik......


Vulkánok és kávéültetvények

 

 

VULKÁNOK ÉS KÁVÉÜLTETVÉNYEK I.

 

Guatemala, az örök tavasz országa.

2013. március elején egy nemzetközi, kávéval foglalkozó társasággal 10 napos tanulmányúton voltunk a közép-amerikai országban.

 

Az előzetes ismeretek és a fellelhető tájékoztatók nagyon szűkszavúak voltak.

Az ország területe 108 900 km2 és a legújabb adatok szerint 14 millió lakosa van.

vulkn1_752

A kávét mintegy 200 ezer hektáron termesztik. Az ország déli felén a Kordillerák két főága vonul végig. Itt 30, részben még működő vulkán található. Az évi átlagos hőmérséklet 12-15 C˙, a csapadék pedig 1000 mm, a magasabb részeken pedig 5000 mm.

A Petén felföldön a maja kultúra emlékeit lehet megtalálni.

Nos, körülbelül ennyit tudtunk az utazásunk előtt az országról.

 

Az ANACAFE állami export vállalat munkatársai fogadtak minket és kísértek végig az ültetvénylátogatásaink során.

Az előzetes tájékoztató alapján megtudtuk, hogy 7 egymástól jól elkülöníthető termelési körzet van.

A körzeteken belül pedig 3 fő minőségi osztályt különböztet meg. Az alacsonyan termelt kávé (762-1066 m-en) Prime-Extra-Prime, (1066-1370 m-en) Semi Hard-Hard, (1370-2500 m-en) Strictly Hard Bean SHB minőségi elnevezést kapja.

 

Minél magasabb tengerszint feletti magasságon terem a kávé, annál keményebb a kávébabszem és az élvezeti értéket adó anyagok pedig a keményebb kávészemben töményebben fordulnak elő.

Az ANACAFE munkatársai jól felszerelt laboratóriumban folyamatosan ellenőrzik az exportra kerülő tételeket.

labor1_752 

 

Az ültetvények szinte kivétel nélkül családi-, illetve magánkézben vannak.

A termesztett fajták: bourbon, caturra, catucai, pache, sachimor.

Nagyon élő probléma, hogy a jelenlegi fajtákat megtámadta a levélrozsda (hemileia vastatrix). Ez a betegség súlyos esetben a növény és az ültetvény pusztulását okozhatja. A betegség terjed, és a hagyományos kémiai alapon történő növényvédelem pedig még csak nagyon kevés helyen tapasztalható. A gazdák az új rezisztens fajtákban látják a reményt.

 rozsda_752

 

Folytatás következik...

 

 


AJÁNDÉKUTALVÁNY

 

Lepje meg szeretteit "Semiramis" ajándékutalvánnyal!

Az utalvány érteke 5.000,-Ft, amely beváltható a Semiramis Kft. által forgalmazott termékekre, illetve általa szervezett programokra.

Egyszerre több utalvány is megvásárolható.

 Az utalvány megvásárolható és beváltható: Semiramis Kft.

1115 Budapest, Csóka u. 9.


George Clooney a SEMIRAMIS-nál

A Nespresso cég kiváló találmánya megváltoztatta a kávézás otthoni szokásait.

 

Egyszerű, könnyen kezelhető és nem utolsó sorban olcsó kávéfőzőgépet fejlesztettek, amelyben a kávét egy zárt műanyag kapszulán keresztül adagolják.

Mivel a kávéfőzőgép biztosítja a presszókávé lefőzésének feltételeit az állandó 92C-os forróvizet, a szivattyú révén a 19 bar nyomást ezért a korrekt, jó texturájú presszókávé szinte garancia.

 

A SEMIRAMIS Kft. szakemberei úgy gondolták, hogy a Nespresso gépeket használó, de a Semiramis ízekre vágyók is részesüljenek a finom kávék világából, ezért egy külföldi partnerünk révén tölthető Nespresszo kompatibilis kapszulákat vásároltunk.

Használatuk rendkívül egyszerű, mivel a kapszula 5g kávéval való feltöltése után a nyilást egy különleges öntapadó membránnal le kell zárni és ezután a lefőzés, illetve a kávé készítése azonos a Nespresso szisztémával.

 

Az üres kapszulák vásárlásával, illetve ezeknek a megtöltési lehetőségével bővül a kávészeretők választási lehetősége.

 

A webáruházunkban kapható összes Semiramis kávé választható, és a 100 db-os kapszula vétellel nagyon kedvezményes ár érthető el.

 

Mivel egy kapszulába 5g őrölt kávé kell, ezért egy Semiramis csomagból 50 csésze kávé főzhető e.

 

Az üres kapszulák használatának megtekintéséhez kattintson az alábbi video linkre.

 


Változás a honlapon

Tisztelt Látogatók!

Fájdalmas és sajnálatos döntésre kényszerültünk a honlapunkat illetően.

Kénytelenek voltunk eltávolítani a velünk szerződéses partneri viszonyban lévő Semiramis kávét forgalmazó üzletek listáját.
A közvetlen ok napjainkban kitapintható üzleti élet velejárója vagyis, hogy a kávékat forgalmazó vállalkozások más működő vállalkozásoktól próbálnak üzletfeleket leválasztani. A módszer nagyon egyszerű, mert az ügynök a Semiramis honlapjáról letöltött kávézó lista alapján felkeresi az üzleteket és jó minőségű, főleg olcsó kávét kínál.

A kávéhoz szolgáltatást nem csatol, csészét, oktatást, szervízt nem ad. Természetesen az általa adott kávé minőségbiztosítása sem megfelelő, sőt több „jó” kávét ígérő vállalkozás hivatalos engedéllyel sem rendelkezik.

Szíves megértésüket köszönjük.


MEGNYITOTTUK WEBÁRUHÁZUNKAT

Tisztelt Látogatók!

 

SEMIRAMIS Kft. fő profilját tekintve kávé- és tea nagykereskedelemmel foglalkozik.

Minőségi kávék behozatalával kezdtük működésünket, majd az évek során folyamatosan bővült a termék- és szolgáltatás palettánk.

Az alapanyagok beszerzése szigorú válogatási folyamaton megy keresztül és az elkészült termékeink minőségét is folyamatosan ellenőrizzük.

A Világ összes kávétermő tájáról- és ültetvényéről vásárolunk nyers kávét.

Saját pörkölőüzemünkben Magyarországon egyedülálló módon napi friss kávét állítunk elő és szállítunk megrendelőinknek.

Pörkölt kávéink különleges státusát megőrizve nem szállítunk kiskereskedés és bevásárlóközpontokba.

A modern vásárlói szokásokhoz alkalmazkodva

 

MEGNYITOTTUK WEBÁRUHÁZUNKAT!!

 

A már említett fő irányvonalat jelentő termékcsoport mellett több kiegészítő termék is megtalálható.

Figyelmükbe ajánljuk a kávéval kapcsolatos szolgáltatásainkat, mint például a többszintű barista képzésünket. Alapfoktól (damen basic) a nemzetközi versenyekre való felkészítésig.


Bártender

kp_facebookra_1190

Partnerek

Malibu
Espresso Kft.
KSW
Eurocup
Panna Cocktail